Οι συστοιχίες RAID αποτελούν την πιο δοκιμασμένη επιλογή για όσους έχουν μεγάλους όγκους δεδομένων ή/και έχουν κατά νου την ασφάλεια των δεδομένων τους ή/και τους ενδιαφέρει ταυτόχρονα και η ταχύτητα προσπέλασής τους.
Οι διάφοροι τύποι RAID προορίζονται για διαφορετικές ανάγκες, επί παραδείγματι, το RAID 1 προσφέρει μεγάλη ασφάλεια αλλά χαμηλή -σχετικά- ταχύτητα, το RAID 5 προσφέρει ασφάλεια αλλά αυξημένο κόστος, το RAID 6 προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια αλλά ακόμα μεγαλύτερο κόστος και το RAID 0 δεν προσφέρει τίποτα απολύτως (εκτός από ταχύτητα) και δεν προτείνεται για κανέναν λόγο.
Οι δημοφιλέστεροι τύποι RAID είναι το RAID 5 (το οποίο δίνει την ασφάλεια ν+1 δηλαδή με την απώλεια ενός δίσκου της συστοιχίας δεν υπάρχει πρόβλημα στην προσπέλαση των δεδομένων) και το RAID 10 (RAID 1+0, συνδιάζει mirroring και striping) που προσφέρει ασφάλεια λόγω του RAID 1 και ταχύτητα λόγω του RAID 0.
Ένα εξειδικευμένο εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων θα ακολουθήσει τα εξής βήματα για να ανακτήσει τα δεδομένα μιας συστοιχίας RAID που έχει καταρρεύσει:
- Παραλαβή της συστοιχίας από τον πελάτη και υπογραφή του συμφωνητικού εχεμύθειας.
- Συνέντευξη του πελάτη, από όπου αντλούνται πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκε η βλάβη, το ιστορικό της συστοιχίας, οι ενέργειες που έγιναν, καθώς και τα δεδομένα (τύπος, θέση στον δίσκο) που πρέπει να ανακτηθούν.
- Εκτέλεση λεπτομερούς διαγνωστικού ελέγχου για κάθε μέλος της συστοιχίας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση των επιμέρους λειτουργιών και στοιχείων του δίσκου, όπως η κατάσταση της πλακέτας, των επιφανειών, των κεφαλών ανάγνωσης κλπ.
- Ενημέρωση του πελάτη σχετικά και λήψη έγκρισης.
- Εκτέλεση της βασικής διαδικασίας ανάκτησης, ανάλογα με τη βλάβη. Για παράδειγμα, αν κάποιο μέλος της συστοιχίας παρουσιάζει βλάβη στις κεφαλές, τότε θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά τα κατάλληλα ανταλλακτικά και να μπει στο Clean Room για αντικατάσταση των κεφαλών).
- Κλωνοποίηση όλων των δίσκου της συστοιχίας
- Έρευνα για την εύρεση των επιμέρους παραμέτρων της συστοιχίας από όλους τους κλώνους που έχουν δημιουργηθεί (πχ. για ένα RAID 5 θα πρέπει να βρεθούν το stripe size, η σειρά των δίσκων, το offset, ο τύπος του RAID 5 (Left ή Right, Synchronous ή Asynchronous), το τυχόν delay (για HP ή Compaq servers) ή άλλες τυχόν ‘εξωτικές’ ρυθμίσεις που μπορεί να έχει).
- Δημιουργία εικονικής συστοιχίας με όλα τα μέλη της (από τους κλώνους) και εφαρμογή των παραμέτρων που ανακαλύφθηκαν στο προηγούμενο βήμα
- Αξιολόγηση του αποτελέσματος και εξαγωγή δεδομένων.
- Δοκιμή των κρίσιμων δεδομένων (πχ. βάσης δεδομένων SQL) για την λειτουργικότητά τους.
- Ενημέρωση πελάτη για το τελικό αποτέλεσμα και λήψη έγκρισης.
- Αντιγραφή των δεδομένων σε νέο σκληρό δίσκο και παράδοση στον πελάτη.