Η ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους αποτελεί μία ιδιαίτερα πολύπλοκη επιστήμη, που απαιτεί βαθιά γνώση της τεχνολογίας και του τρόπου λειτουργίας των σκληρών δίσκων, κατάλληλο εξοπλισμό και -φυσικά- πλούσια εμπειρία.
ΔΕΝ μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’ οίκον.
Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι εφαρμόζουν τεχνικές κλειδώματος και κρυπτογράφησης από τις κατασκευάστριες εταιρίες, με αποτέλεσμα η ίδια η ανάκτηση να αποτελεί λαβύρινθο ακόμα και για έμπειρους τεχνικούς.
Ένα εξειδικευμένο εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων θα ακολουθήσει τα εξής βήματα για να ανακτήσει τα δεδομένα ενός σκληρού δίσκου που έχει καταρρεύσει:
- Παραλαβή του σκληρού δίσκου από τον πελάτη και υπογραφή του συμφωνητικού εχεμύθειας
- Συνέντευξη του πελάτη, από όπου αντλούνται πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκε η βλάβη, το ιστορικό του δίσκου, καθώς και τα δεδομένα (τύπος, θέση στον δίσκο) που πρέπει να ανακτηθούν. Ταυτόχρονα, συλλέγχονται όλες οι πληροφορίες που μπορεί να είναι σημαντικές, όπως για παράδειγμα αν ο δίσκος υιοθετούσε κάποιου τύπου κρυπτογράφησης, αν ήταν μέλος συστοιχίας κλπ.
- Εκτέλεση λεπτομερούς διαγνωστικού ελέγχου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση των επιμέρους λειτουργιών και στοιχείων του δίσκου, όπως η κατάσταση της πλακέτας, των επιφανειών, των κεφαλών ανάγνωσης κλπ.
- Ενημέρωση του πελάτη σχετικά και λήψη έγκρισης.
- Εκτέλεση της βασικής διαδικασίας ανάκτησης, ανάλογα με τη βλάβη. Για παράδειγμα, αν ο δίσκος παρουσιάζει βλάβη στις κεφαλές, τότε θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά τα κατάλληλα ανταλλακτικά και να μπει στο Clean Room για αντικατάσταση των κεφαλών).
- Τροποποίηση του μικροκώδικα (firmware) για να αφομοιωθούν καταλλήλως τα νέα ανταλλακτικά και να μην απορριφθούν.
- Κλωνοποίηση του δίσκου στοχευμένα
- Εξαγωγή δεδομένων από τον κλώνο.
- Αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος και επανέλεγχος στα σημεία που χρειάζεται.
- Ενημέρωση πελάτη για το τελικό αποτέλεσμα και λήψη έγκρισης.
- Αντιγραφή των δεδομένων σε νέο σκληρό δίσκο και παράδοση στον πελάτη.