Στο κανάλι μας μπορείτε να παρακολουθείτε βίντεο των μηχανικών μας από ανακτήσεις σκληρών δίσκων και SSD καθώς και τεχνικές ανάκτησης στο Clean room της εταιρίας.
Αυτός ο σκληρός δίσκος της Toshiba/Hitachi ήρθε στα εργαστήρια ανάκτησης δεδομένων με βλάβες στις κεφαλές.
Ο μηχανικός ανάκτησης δεδομένων, άνοιξε το σκληρό δίσκο στο Clean Room και αντικατέστησε τις κεφαλές του δίσκου χρησιμοποιώντας συμβατά ανταλλακτικά.
Το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές, η ανάκτηση των δεδομένων ήταν 100%. Δείτε τη διαδικασία!
Σε αυτό το βίντεο κάνουμε ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο με μολυσμένες κεφαλές μέσα στο Clean Room.
Ο σκληρός δίσκος της Seagate (5400.6) με 4 κεφαλές (0,1,2,3) ήρθε για ανάκτηση δεδομένων σε κακή κατάστταση: Ο δίσκος έκανε χαρακτηριστικούς ήχους – κλικς (δείτε παραδείγματα εδώ: ΗΧΟΙ ΧΤΥΠΗΜΕΝΩΝ ΔΙΣΚΩΝ) και ήταν αναγκαία η αντικατάσταση των κεφαλών του.
Εξετάσαμε το δίσκο στο Clean Room και είδαμε μικρή γρατζουνιά στην επιφάνεια 3. Αφού αφαιρέσαμε τις κεφαλές, είδαμε επίσης επιμόλυνση της κεφαλής 3 στο μικροσκόπιο.
Επιμόλυνση των κεφαλών σημαίνει σοβαρές βλάβες στην επιφάνεια του δίσκου στην οποία αντιστοιχεί η κεφαλή αυτή (στη δική μας περίπτωση, στην επιφάνεια 3), κάτι που είχαμε επιβεβαιώσει και μακροσκοπικά.
Στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση της κεφαλής που έχει την επιμόλυνση, όπως και έγινε.
Διαβάσαμε τις υπόλοιπες επιφάνειες (0,1,2) με ταχύτητες ~60MB/sec, εξαιρετικές αναλογιζόμενοι την πολύ κακή κατάσταση του δίσκου.
Το αποτέλεσμα ήταν ~73% ανακτήσιμα δεδομένα.
Σε αυτό το βίντεο κάνουμε ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο WD (Western Digital) με κατεστραμμένες κεφαλές μέσα στο Clean Room.
Ο σκληρός δίσκος της WD (Western Digital) της οικογένειας Tahoe LT (WD Blue 500GB) ήρθε για ανάκτηση δεδομένων με τον πελάτη να αναφέρει συμπτώματα έντονων θορύβων: Ο δίσκος έκανε χαρακτηριστικούς ήχους – κλικς (δείτε παραδείγματα εδώ: ΗΧΟΙ ΧΤΥΠΗΜΕΝΩΝ ΔΙΣΚΩΝ ) και ήταν αναγκαία η αντικατάσταση των κεφαλών του.
Στο σημείο αυτό να πούμε πως εφόσον ο πελάτης ανέφερε ήδη βίαιη κρούση του δίσκου (πτώση/χτύπημα), είναι πολύ σημαντικό να ΜΗΝ δώσουμε ρεύμα στο δίσκο, γιατί κάτι τέτοιο επιβαρύνει σημαντικά την κατάστασή του. Αντ’ αυτού, ανοίγουμε κατευθείαν το δίσκο στο Clean Room για τον απαραίτητο έλεγχο.
Όταν εξετάσαμε τον συγκεκριμένο δίσκο, διαπιστώσαμε κοιτώντας τις κεφαλές στο μικροσκόπιο ότι είναι παραμορφωμένες. Αυτό ποτέ δεν είναι καλό σημάδι.
Αφού αντικαταστήσαμε τις κεφαλές και … “περιποιηθήκαμε” λίγο το δίσκο, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε δεδομένα. Μία τέτοια βλάβη συνήθως προκαλεί και βλάβες στην επιφάνεια του δίσκου, όπως θα δούμε και στο χάρτη με τις επιφάνειες.
Παρόλα αυτά, καταφέραμε να ανακτήσουμε ~96.5% των δεδομένων του πελάτη μας (μεταξύ αυτών και βάσεις δεδομένων με το πελατολόγιό του), προσθέτοντάς τον στη μεγάλη λίστα των χαρούμενων πελατών μας.
Δείτε αυτό το βίντεο με την διαδικασία ελέγχου και ανάκτησης δεδομένων μέσα στο Clean Room.
Ο σκληρός δίσκος της Toshiba που ήρθε στα εργαστήριά μας για ανάκτηση δεδομένων, ήταν εσωτερικός σε laptop το οποίο βρίσκονταν σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε τροχαίο (ευτυχώς με μόνο υλικές ζημιές).
Από την σύγκρουση, το laptop που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου εκτοξεύτηκε και χτύπησε με δύναμη στο παρμπρίζ με αποτέλεσμα να διαλυθεί εντελώς.
Ο δίσκος είχε μέσα πολύ σημαντικά δεδομένα. ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΡΕΥΜΑ στο δίσκο και τον ανοίξαμε για οπτική παρατήρηση αρχικά, και στη συνέχεια για μικροσκοπικό έλεγχο. Δικαιωθήκαμε, καθώς όπως θα δείτε οι κεφαλές του δίσκου ήταν διαλυμένες σε βαθμό παραμόρφωσης.
Αν επιχειρούσαμε να δώσουμε ρεύμα στο δίσκο με τις κεφαλές σε αυτήν την κατάσταση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλούσαμε ανεπανόρθωτες βλάβες στις επιφάνειες του δίσκου.
Ανακτήσαμε το 99.7% από αυτόν τον δίσκο, κάνοντας τον πελάτη μας απίστευτα χαρούμενο! 🙂
Δείτε πώς γίνεται η ανάκτηση δεδομένων σκληρών δίσκων στο Clean Room.
Ανακτήσαμε αυτόν τον Seagate 4TB σκληρό δίσκο στον οποίο είχε προηγουμένως αποπειραθεί άλλη “εταιρία ανάκτησης” χωρίς αποτέλεσμα.
Δείτε τη διαδικασία και τον τρόπο που κλωνοποιούμε τον δίσκο!
Aντιμετωπίζουμε καθημερινά σκληρούς δίσκους για ανάκτηση δεδομένων που έχουν προβλήματα στην επιφάνεια (bad sectors).
Μερικές φορές, πρέπει να είμαστε πειστικοί για να ανακτήσουμε και εκείνα τα τελευταία δεδομένα που δεν διαβάζονται 🙂
Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις RAID που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.
Αφορά μία συστοιχία με 10 δίσκους από μεγάλο νοσοκομείο, στην οποία έγιναν απόπειρες rebuild με λιγότερους δίσκους αρχικά και περισσότερους δίσκους στη συνέχεια!
Χρειάστηκε να ξαναδημιουργήσουμε τη συστοιχία και να κάνουμε τις αντιστοιχίσεις χειροκίνητα.
Αποτέλεσμα: Success! 🙂
Χρειάστηκε να καλύψουμε κάποια σημεία του βίντεο, όπου κανονικά φαίνονται οι ονομασίες των φακέλων των ασθενών, για λόγους προσωπικών δεδομένων.
Δείτε σε αυτό το βίντεο ένα παράδειγμα ανάκτησης δεδομένων δίσκου με βλάβες στην επιφάνεια.
Αφού κάναμε ένα πρώτο πέρασμα, διαβάζοντας όσα περισσότερα δεδομένα μπορούσαμε, τροποποιήσαμε το firmware καταλλήλως και προχωρήσαμε σε δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πέρασμα διαβάζοντας τα προβληματικά σημεία.
Μπορείτε να δείτε τα κίτρινα (skipped) και τα μαύρα (bad) sectors να γίνονται πράσινα, που σημαίνει ότι πλέον έχουν διαβαστεί. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει: περισσότερα δεδομένα για τον πελάτη μας! 🙂
Δείτε πώς κάνουμε ανάκτηση δεδομένων από ένα USB φλασάκι χρησιμοποιώντας την τεχνική με τις μικρο-ακίδες στο Spider Board.